mei 2021juni 2021

de beugeltas of dokterstas

De beugeltas kan een degelijke werktas zijn, of een elegante designtas. De vorm is afgeleid van het grote dokterstasmodel. De beugeltas kun je in vele maten maken. Je werkt met vaste maten voor de beugels, maar kunt deze altijd zelf kleiner zagen. Hoe handmade wil je het hebben? 

Wat is dit voor cursus? In deze cursus ontwerp je zelf je patroon van een beugeltas.

Voor wie is deze cursus? Voor iedereen die zelf wil ontwerpen. Voor iedereen met aantoonbare ervaring met het zelf maken van tassen van leer en met het zelf maken van patronen van leren tassen. Mocht je op dit niveau bij ons willen instappen en de startcursus voor beginners bij ons niet hebben gevolgd, mail dan even naar roos@cursustassenmaken.nl, dan kijken wij of je kunt aansluiten. Het is van belang dat je wel ervaring hebt met tassen van leer maken, wellicht heb je elders al een tas leren maken en wil je je vervolgcursussen in Den Haag gaan doen. Dan ben je uiteraard van harte welkom! En voor iedereen die zelf een dokterstas wil ontwerpen. 

Wat leer je allemaal bij deze tas?

Je maakt eerst een schets van je ontwerp, daarna vertaal je je schets naar een patroon dat je zelf maakt. Hoe groot gaat je beugeltas worden? Hoeveel vakjes komen er aan de buitenkant, krijgen deze een ritsje, een klepje of kies je voor een combinatie van beide? Welke leersoort ga je gebruiken? Bij deze techniek kun je het beste standig leer gebruiken, maar als je voor een zachtere leersoort kiest, moet je met een kern gaan werken, dit soort keuzes maak je al in je schets. Wat voor fournituren ga je gebruiken? Kleur? Wat voor soort sluiting kies je? Wordt het een tas met of zonder handvat? Alleen een hengsel?

Je leert:

 • zelf je patroon maken of werken met een patroon van ons;
 • de beugels zelf buigen op de juiste maten;
 • hoe je beugels omkleedt met leer;
 • een handvat te maken bij deze tas;
 • waarom je welke holniet moet gebruiken bij het draaipunt van de beugels;
 • de grootte van de bocht te bepalen in relatie tot de gaten die je hebt geboord in de beugels;
 • de verhoudingen tussen buitentas, binnentas en kernen;
 •  met een enkele voet stikken;
 • de panden aan de bodem te spannen
 • verschillende soorten sluitlipjes

Wat moet je meenemen naar deze cursus? Een pen en opschrijfboekje of je laptop, zodat je tijdens de lessen aantekeningen kunt maken. Je eigen gereedschap en tape. Zoals een rolmes, een scherp mesje, een metalen liniaal, een priem, een fineliner potlood, bij voorkeur je eigen omboekhamer en vouwbeentje, dubbelzijdig tape, nylon tape. Mocht je dit niet hebben, kun je het bij ons in de winkel kopen.  

Het leer en de fournituren waarmee je je tas gaat maken kun je aanschaffen bij ons in de winkel, gemiddelde kosten voor een tas zijn circa 65,00 euro. Je kunt alleen met pin of met een tikkie bij ons betalen. 

Schrijf je nu in!

Maximaal 5 personen.

Inhaallessen protocol U schrijft zich in voor een cursus of meerdere cursussen, waarvan de data op de site staan vermeld. Hou deze data vrij in uw agenda want het is helaas niet mogelijk om een les in te halen. Mocht u een calamiteit ervaren of ineens ziek worden, kunt u een uiteraard wel een les inhalen, maar dit kan alleen op de door ons vooraf opgegeven data, tijden en binnen 2 weken nadat de cursus is afgelopen. Is uw tas dan nog niet voltooid, kunt u lesuren bijkopen op basis van 25,00 euro per uur, vrij van btw. 

 • ''Heel relaxte sfeer! Kreeg privéles van Roos, jemig... wat weet zij ontzettend veel!! Zo veel geleerd! Ook over welke leveranciers je waar kunt vinden! Goud!''.