september 2021

Beginnerscursus Urban Shopper

Deze cursus programmeren wij weer vanaf september. Kijk even bij onze Combideals als je snel een cursus wilt volgen! 

Wat voor cursus is dit? Je gaat nu voor het eerst je eigen tas maken op basis van een bestaand patroon.

Voor wie is deze cursus en wat is het niveau dat je moet hebben? Deze beginnerscursus is voor iedereen die de Startcursus Basistechnieken en Patroontekenen heeft gevolgd. 

Wat leer je in deze beginnerscursus? Al doende leer je en je brengt de kennis van technieken die je in de oriëntatiecursus basistechnieken hebt geleerd, in praktijk. Alleen ga je in deze beginnerscursussen net weer even een stapje verder, je duikt dieper de materie van het vak tassen maken in en je krijgt goed inzicht in de constructie van een tas. 

 • je kunt de industriële naaimachine zelf inrijgen en je weet hoe de draadspanning in te stellen; 
 • je leert precies te schalmen en je leert op welke diktes en breedtes je moet schalmen;
 • je leert het patroon precies te lezen;
 • je leert welke constructie ten grondslag ligt aan de tas;
 • je leert welke deelpatronen corresponderen met welk deel van je tas
 • welke prikpunten je moet overnemen en hoe je de positie van een slot of vakje aangeeft;
 • je leert hoe je vakjes moet positioneren;
 • je leert of je de naden wilt zien, of juist niet;
 • je leert een ritsvakje in je tas te maken
 • je leert het verschil tussen een binnen en een buitentas;
 • je leert hoe je een eenvoudige tas in elkaar zet;
 • je leert wat je allemaal met handvatten en hengsels kunt doen op het gebied van constructie
 • je leert inzicht te krijgen in een 2 D patroon dat wordt vertaald naar een 3D tas
 • je leert het belang van precies meten
 • je leert over verschillende soorten fournituren.

Wat moet je meenemen naar deze cursus? Gereedschap: rolmes + vulling, priem, scherp mesje, zilverpen, clips, dubbelzijdig tape, een pen en opschrijfboekje en eventueel zwarte nylon tape (als je een draagriem gaat maken). Als je wilt kun je al je gereedschap kopen in onze winkel. Het leer en de fournituren waarmee je je tas gaat maken kun je ook aanschaffen bij ons in de winkel, gemiddelde kosten voor een tas zijn circa 75,00 euro. Je kunt alleen met pin bij ons betalen. 

Let op: je krijgt les en je wordt persoonlijk begeleid door professionele tutors, de klassen houden we klein (max 5 personen) en je bent hier om te leren, dus schroom niet om te vragen! Liever 1 vraag te veel dan je tas verpest omdat je iets niet durfde te vragen.

Hoe gaat het maken van zo’n eerste tas? Je begint met een schets op papier. Hierbij moet je bedenken welke kleuren je tas gaat krijgen, maak je de tas in 1 kleur, of liever 2? Krijgen de hengsels andere kleuren, of juist niet. Welke fournituren wil je gebruiken? In de kleur goud, brons of zilver? Hoe breed worden de hengsels, kies je voor smalle of voor brede? Ga je je tas versieren met studs of hou je het totaalbeeld strak en sober? Iedereen heeft een andere smaak en het leuke is dat na het afronden van deze cursus iedereen met precies hetzelfde patroon toch totaal verschillende tassen heeft gemaakt! In het leslokaal zijn voorbeeldtassen aanwezig, deze dienen niet alleen als inspiratiebron maar ook als model waarbij je kunt zien hoe de onderdelen qua constructie zich tot elkaar verhouden.

Vervolgens, als je tevreden bent over je schets op basis van het patroon (tip: maak verschillende schetsen), kies je het leer waaruit je je tas wilt gaan maken. En je kiest de kleur van de voering. Wij werken met klassieke pigskin voor de voering, die kun je bij ons verkrijgen. In vele kleuren. Zo ook het leer en de fournituren.

Inhaallessen protocol U schrijft zich in voor een cursus of meerdere cursussen, waarvan de data op de site staan vermeld. Hou deze data vrij in uw agenda want het is helaas niet mogelijk om een les in te halen. Mocht u een calamiteit ervaren of ineens ziek worden, kunt u een uiteraard wel een les inhalen, maar dit kan alleen op de door ons vooraf opgegeven data, tijden en binnen 2 weken nadat de cursus is afgelopen. Is uw tas dan nog niet voltooid, kunt u lesuren bijkopen op basis van 25,00 euro per uur, vrij van btw. 

 • "Learning by doing is ons motto"