september 2021

Camera Bag

Deze cursus programmeren wij weer vanaf september. 

Camerabag

Cameratasjes zijn hip en happening. Ze zijn reuze handig, want al je essentials passen erin. Denk aan je telefoon, sleutels, portemonnee en lipstick. Vrijwel alle grote modemerken hebben er één in de collectie. De officiële naam is Lady's Camerabag.

Ontwerp nu ook jouw eigen kleine tasje, dat je crossbody, over je schouder of als taille/buiktasje wilt dragen.

Wat is dit voor cursus? In deze cursus ontwerp je zelf je patroon van een camerabag.

Voor wie is deze cursus? Voor iedereen die zelf wil ontwerpen. Voor iedereen met aantoonbare ervaring met het zelf maken van tassen van leer en met het zelf maken van patronen van leren tassen. Mocht je op dit niveau bij ons willen instappen en de cursus voor beginners bij ons niet hebben gevolgd, mail dan even naar roos@cursustassenmaken.nl, dan kijken wij of je kunt aansluiten. Het is van belang dat je wel ervaring hebt met tassen van leer maken, wellicht heb je elders al een tas leren maken en wil je je vervolgcursussen in Den Haag gaan doen. Dan ben je uiteraard van harte welkom! En voor iedereen die zelf een cameratas wil ontwerpen.

Wat leer je? Je maakt eerst een schets van je ontwerp, daarna vertaal je je schets naar een patroon dat je zelf maakt. Hoe groot gaat je camerabag worden? Hoeveel vakjes komen er aan de buitenkant, krijgen deze een ritsje, een klepje of kies je voor een combinatie van beide? Ga je een passepoil gebruiken en zo ja waar? Welke leersoort ga je gebruiken? Wil je een stevig tasje of juist een fluffy tasje? Wat voor fournituren ga je gebruiken? Kleur? Wat voor soort sluiting kies je bij je hengsel? Een gesp? En zo ja wat voor gesp? Of wil je liever een schuiver zodat je hengsel op verschillende standen kan worden gezet?

Je leert:

 • een patroon te maken van een camerabag met de techniek van het doorlopende soufflé;
 • vakjes met of zonder klep en met of zonder rits te maken op en in een camerabag;
 • de techniek van een verdiepte rits;
 • de techniek van een passepoil. Dit is een koordje waaromheen je een heel dun geschalmde bies maakt en die stik je met een enkel voetje aan het pand. Het is een techniek die gevorderden aankunnen;
 • technieken van lijmen en waarom je welke soort lijm waar gebruikt;
 • een voering in een camerabag aan te brengen;
 • de techniek van het biezen op verschillende lagen leer;
 • hoe je een nette bies maakt met een speciale schaar, aan de binnenzijde van je camerabag;
 • daarnaast leer je de techniek van de kern: tussen het leer en de voering kun je nog een harde of zachte kern plaatsten. Een kern is een versteviging van ander materiaal dan leer Hoe deze te maken en te lijmen (waarom welke lijm) komt ook aan de orde in deze cursus;
 • de techniek van een passepoil

Wanneer je deze technieken begrijpt en beheerst kun je met dezelfde kernbegrippen een sporttas of retro bowling-bag maken. Wij richten ons in deze cursus op de camerabag om een tasje te maken dat vandaag de dag helemaal in de mode is.

Wat moet je meenemen naar deze cursus: Je eigen gereedschap en tape. Zoals een rolmes, een scherp mesje, een metalen liniaal, een priem, een fineliner potlood, bij voorkeur je eigen omboekhamer en vouwbeentje, dubbelzijdig tape, nylon tape. Mocht je dit niet hebben, kun je het bij ons in de winkel kopen. 

Inhaallessen protocol U schrijft zich in voor een cursus of meerdere cursussen, waarvan de data op de site staan vermeld. Hou deze data vrij in uw agenda want het is helaas niet mogelijk om een les in te halen. Mocht u een calamiteit ervaren of ineens ziek worden, kunt u een uiteraard wel een les inhalen, maar dit kan alleen op de door ons vooraf opgegeven data, tijden en binnen 2 weken nadat de cursus is afgelopen. Is uw tas dan nog niet voltooid, kunt u lesuren bijkopen op basis van 25,00 euro per uur, vrij van btw. 

Het leer en de fournituren waarmee je je tas gaat maken kun je aanschaffen bij ons in de winkel, gemiddelde kosten voor een tas zijn circa 65,00 euro. Je kunt alleen met pin of een tikkie bij ons betalen. Zelf meenemen: rolmes en losse mesjes, scherp mesje, liniaal, potlood, karton (je kunt alles wat je nodig hebt desgewenst bij ons kopen). 

Schrijf je nu in! Maximaal 5 personen.

 • "Camera bags zijn hip en happening. Ze zijn erg handig omdat al je essentials er in passen."