april 2022mei 2022

Een klassieker binnen het aanbod: de ouderwetse schooltas, tegenwoordig ook veelvuldig in gebruik als laptoptas of dossiertas of trendy handtas. Die maak je met een bijzondere techniek: het keersoufflé. Het is een klassieke techniek waarmee je overigens super eigentijdse tassen kunt maken. In alle maten.Beheers je deze techniek, gaat er een wereld voor je open. Alle tassen die je met deze techniek maakt zijn ultrastrak in verschijning. Maar let op: alles moet recht! Ga je 1 mm uit de bocht, zie je het meteen. Dus wie deze techniek wil leren, moet zich instellen op super, super, super recht snijden, en dito stikken. Een uitdaging, maar het resultaat mag er wezen.

En… een heuse blikvanger als je een upgrade wilt voor je streetstyle fashion.

Wat is dit voor cursus?In deze cursus ontwerp je zelf je patroon van een schooltas.

Voor wie is deze cursus?  Voor iedereen die de cursus Basistechnieken, de Beginnerscursus en de cursus Patroontekenen heeft gevolgd. En voor iedereen die zelf een tas wil ontwerpen. Mocht je op dit niveau bij ons willen instappen en de cursus voor beginners bij ons niet hebben gevolgd, mail dan even naar roos@cursustassenmaken.nl, dan kijken wij of je kunt aansluiten. Het is van belang dat je wel ervaring hebt met tassen van leer maken, wellicht heb je elders al een tas leren maken en wil je je vervolgcursussen in Den Haag gaan doen. Dan ben je uiteraard van harte welkom! 

Wat leer je? Je maakt eerst een schets van je ontwerp, daarna vertaal je je schets naar een patroon dat je zelf maakt. Hoe groot gaat je tas worden? Hoeveel vakjes komen er aan de buitenkant, krijgen deze een ritsje, een klepje of kies je voor een combinatie van beide? Welke leersoort ga je gebruiken? Bij deze techniek kun je het beste standig leer gebruiken, maar als je voor een zachtere leersoort kiest, moet je met een kern gaan werken, dit soort keuzes maak je al in je schets. Wat voor fournituren ga je gebruiken? Kleur? Wat voor soort sluiting kies je? Wordt het een tas met of zonder handvat? Alleen een hengsel?

Je leert:

 • een patroon te maken van een schooltas op basis van de techniek die keersoufflé heet;
 • te werken met standig leer;
 • hoe de soufflébreedte zich verhoudt tot de binnenruimte en tot de bodem van je tas;
 • de betekenis en locatie zoals hoogte en diepte van de keerpunten;
 • de grootte van de overslag in relatie tot de soufflé’s;
 • vakjes met klepje aan je voorpand te maken;
 • een middenvak/tussenschot met rits bovenin te maken;
 • hoe een beleg te gebruiken;
 • een klep te verstevigen;
 • technieken voor de buiten en binnenklep in relatie tot achterpandhoogte;
 • magneten te gebruiken (indien gewenst), je leert eveneens andere oplossingen voor het sluiten van je keersoufflé tas;
 • technieken van lijmen en waarom je welke soort lijm waar gebruikt;
 • daarnaast leer je de techniek van de kern: tussen het leer en de voering kun je nog een harde of zachte kern plaatsten. Een kern is een versteviging van ander materiaal dan leer. Hoe deze te maken en te lijmen (waarom welke lijm) komt ook aan de orde in deze cursus;
 • een handvat met en zonder versteviging te maken;
 • waar je een handvat op je patroon moet positioneren;
 • hoe je fournituren bij een keersoufflé kan gebruiken.

Wat moet je meenemen naar deze cursus? Een pen en opschrijfboekje of je laptop, zodat je tijdens de lessen aantekeningen kunt maken. Je eigen gereedschap en tape. Zoals een rolmes, een scherp mesje, een metalen liniaal, een priem, een fineliner potlood, bij voorkeur je eigen omboekhamer en vouwbeentje, dubbelzijdig tape, nylon tape. Mocht je dit niet hebben, kun je het bij ons in de winkel kopen. Als je wilt kun je dit allemaal kopen in onze winkel. Een metalen lineaal kun je ook bij een ijzerhandel kopen. Scherpe, stevige mesjes zijn verkrijgbaar bij de Gamma. Zo ook rolmesjes en vullingen voor rolmesjes. Wij verkopen ook de priemen.

Inhaallessen protocol U schrijft zich in voor een cursus of meerdere cursussen, waarvan de data op de site staan vermeld. Hou deze data vrij in uw agenda want het is helaas niet mogelijk om een les in te halen. Mocht u een calamiteit ervaren of ineens ziek worden, kunt u een uiteraard wel een les inhalen, maar dit kan alleen op de door ons vooraf opgegeven data, tijden en binnen 2 weken nadat de cursus is afgelopen. Is uw tas dan nog niet voltooid, kunt u lesuren bijkopen op basis van 25,00 euro per uur, vrij van btw. 

Het leer en de fournituren waarmee je je tas gaat maken kun je aanschaffen bij ons in de winkel, gemiddelde kosten voor een tas zijn circa 65,00 euro. Je kunt alleen met pin of met een tikkie bij ons betalen. 

 Schrijf je nu in!

Maximaal 5 personen.

 • ''Deze tas is een heuse blikvanger als je een upgrade wilt voor je streetstyle fashion''.