augustus 2024

Repareren restaureren herstellen opknappen

Masterclass Hoe restaureer je een tas? 

In deze masterclass gaan we de cursist meenemen op het avontuur van restauratie en reparatie. In de wereld van restauratie bestaan 2 stromingen. De ene: je repareert of restaureert een tas waarbij je onderdelen vervangt. Als je voor die methode kiest, is een designtas niet meer origineel. Er zijn mensen die dat geen probleem vinden, ze willen dat je de tas weer bruikbaar maakt. De tweede stroming is die waarbij je de onderdelen die beschadigd zijn niet vervangt, maar probeert onzichtbaar te herstellen. Je laat de originele tas zoals deze is en past diverse restauratietechnieken toe.

In onze masterclass ligt de nadruk op methode 2 maar komen er ook enkele voorbeelden van methode 1 aan bod. Bij methode 2 laten we de te restaureren tas zoals deze is en gaan jou allerlei technieken en methoden leren om schade te herstellen. Bijvoorbeeld een passepel te herstellen zonder dat de tas uit elkaar gaat. We leren je ook om te bepalen welk schoonmaakmiddel je de ene keer juist wel moet gebruiken en de andere keer juist niet. Om dat te bepalen gaan we op onderzoek uit naar hoe het leer is geverfd, wat de finish is en hoe je die moet restaureren als er bijvoorbeeld een diepe kras zit. Op deze manier behoudt de originele designtas zijn waarde.

In deze masterclass behandelen wij diverse technieken die je in geen enkel boek of online kunt vinden. De kennis die beide docenten hebben is enerzijds verkregen door specialistische scholing in het buitenland, anderzijds door vele tassen te restaureren.

Je hoeft geen vakbekwaam tassenmaker te zijn om aan deze masterclass deel te nemen, het is een pre als je dat wel bent, maar belangrijk is dat je kleurgevoel hebt en een fikse portie geduld.

Na deze 3-daagse cursus ga je met ontzettend veel nieuwe materiaalkennis naar huis en kun je beginnen aan het repareren en restaureren van lederen tassen. Wat komt onder meer aan bod: hoe repareer je een kras, een scheur of een uitgescheurde naad onzichtbaar, hoe haal schimmelgeur uit een tas, hoe verwijder je een vlek zonder dat je het leer beschadigt, en nog veel meer!

Wat neem je mee naar de cursus: een voorbeeld van een tas die je wilt restaureren. We gaan in de cursus aan het werk met door ons geprepareerde beschadigingen. Die gaan we herstellen.

Na de cursus word je toegelaten tot onze besloten Facebookgroep waar je na de cursus nog vragen kunt stellen en van gedachten kunt wisselen met mede cursisten.

Docenten: Liesbeth & Roos