Veelgestelde vragen

Wat voor industriële naaimachines raden jullie aan?

Wij werken met het merk Topaff en met het merk Adler 669.

Waar kunnen wij het beste machines kopen?

Andrevo, deze firma zit in Haarlem en zij hebben zowel veel kennis in huis over de naaimachines waar wij mee werken en hun service is geweldig.

Ik ben beginner en wil graag eerst kennis maken met het ambacht, welke cursus kan ik het beste als eerste doen?

Je kunt het beste onder de kop Beginners kijken op deze site en daar vind je een keus aan beginnerscursussen, de meeste beginnen met het crossbody tasje. Hierbij leer je werken met een handstans en de industriële naaimchine en je gaat met een zelf gemaakt tasje naar huis. Het is een tasje dat wordt gemaakt met de harmonica techniek en hiermee maak je een tasje met drie vakjes en een klep.

Ik heb geen tijd om de Jaaropleiding te doen maar ik wil wel tassen leren maken, wat kan ik het beste doen?

Je kunt je dan het beste inschrijven voor de Combideal Beginners. In de combicursussen leer je 3 tassen in een kort tijdbestek maken.

Kan ik ook één tas leren maken?

Ja dat kan, zowel op beginnersniveau als op een gevorderd niveau programmeren wij regelmatig één tas.

Moet je zelf thuis een naaimachine hebben om de jaaropleiding of combideal te doen?

Het is niet noodzakelijk om een naaimachine of schalmmachine thuis te hebben omdat er in de les voldoende tijd is om dat soort werkzaamheden uit te voeren. Wij merken echter wel dat cursisten doorgaans graag een naaimachine en schalmmachine thuis willen hebben zodat ze dan veel kunnen oefenen en stappen kunnen herhalen om het ambacht in de vingers te krijgen.

Krijg je huiswerk bij de jaaropleiding en/of combideal?

Ja, huiswerk is onderdeel van het ons programma. Huiswerk is dan bijvoorbeeld het snijden van het leer, of onderdelen plakken, of detailpatronen maken. De moeilijke technieken behandelen we uiteraard in de les. Het kan ook voorkomen dat we zien dat je nog niet netjes genoeg werkt, dan krijg je huiswerk in de vorm van een oefening in bijvoorbeeld precies omboeken, een detailpatroon perfect maken. Wat je thuis nodig hebt voor huiswerk is een tafel en een snijmat.

Ik heb helemaal geen ervaring met naaimachines, is dat erg?

Nee, juist niet. Je komt mij ons om te leren en het werken met de industriële machines leren we je graag.

Ik heb al heel veel kleding gemaakt, kan ik op een hoger niveau instappen?

Wij nemen in dit geval graag even contact met je op, dan kunnen we precies uitvinden wat je al kunt en wat je al bekend is van het werken met leer.

Jullie vragen om een kennismaking gesprek bij de jaaropleiding. Waarom is dat?

Wij willen graag dat de verwachtingen die jij van ons hebt en wij van jou op één lijn liggen. Tijdens dit gesprek leggen we uit wat de opleiding inhoudt en kan jij nog vragen stellen hierover. Het is ook fijn als je de locatie een keer hebt gezien en je daardoor nog beter weet wat je kunt verwachten van ons.